Ιστορία Συλλόγου

Σκοπός - Στόχος

    ΕυΖην είναι το όνομα ενός μη πολιτικοποιημένου, μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού συλλόγου με έδρα το Δ.Δ. Ευρωστίνης.
Σκοπός του συλλόγου είναι η εξασφάλιση, διαφύλαξη και εξύψωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δ.Δ. Ευρωστίνης και κατ'επέκταση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την υγεία, την οικονομική κατάσταση, το περιβάλλον, την διασκέδαση και την μόρφωση.  
    
Μέσα επίτευξης του παραπάνω στόχου αποτελούν:
•    η καταγραφή όλων των τοπικών προβλημάτων σε σχέση με την υγεία, τα επαγγέλματα, τις καλλιέργειες, τα αποτελέσματα των πυρκαγιών, την λειτουργία των σχολείων, την άθληση, την επάρκεια νερού κ.α.
•    η διοργάνωση συζητήσεων για κάθε θέμα με συμμετοχή ειδικών και όλων των ενδιαφερομένων.
•    προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων με κάθε νόμιμο μέσο.
    Η δράση του συλλόγου δεν εξαρτάται από κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό ή πολιτικό (τοπικό ή κοινοβουλευτικό) φορέα.
    Μέλη του συλλόγου μπορούν να εγγραφούν, κατόπιν αιτήσεώς τους, όσοι πιστεύουν στις αρχές και τους σκοπούς του συλλόγου (όπως αναφέρονται στο καταστατικό του) ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκεύματος ή πολιτικής φρόνησης.

Το όνειρο

    Σκοπός και στόχος του συλλόγου είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από ενεργά άτομα με κοινό ενδιαφέρον για το συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας και να φροντίσει για το μέλλον της με τον καλύτερο τρόπο. Πρωτεύων ακτίνα δράσης είναι ο πρώην δήμος Ευρωστίνης χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό με κανέναν τρόπο, και φυσικά θα χαρούμε ιδιαίτερα να συνεργαστούμε με συλλόγους και φορείς εκτός της κύριας ακτίνας δράσης μας ή ακόμα και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, εφόσον συνάδουν με τις αρχές και τους σκοπούς του συλλόγου.
    Θέλουμε να καταλήξει σε μια συλλογική δράση και να μετατραπεί σε εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας. Και όλο αυτό μέσα από τον εθελοντισμό. Αν καταφέρουμε να περάσουμε την ιδέα του εθελοντισμού, τότε θα καταφέρουμε να κρατήσουμε μακριά και κάθε προσωπική ματαιοδοξία όποιου τύπου.

Λίγο Ιστορία

    Ο σύλλογος ΕυΖην είναι ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε τον Απρίλη του 2001 μετά από  πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων με καταγωγή κυρίως από τα Ροζενά. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που είχε έδρα το Πνευματικό Κέντρο Ροζενών. Παρόλα αυτά όμως, ακόμα και από τότε, δεν στόχευε τα Ροζενά αλλά ολόκληρο τον τότε δήμο (Δήμος Ευρωστίνης) και είχε στα μέλη του ανθρώπους εκτός δήμου αλλά και εκτός νομού. Αρκετοί από αυτούς ήταν και αρκετά ενεργητικοί. Είχε πλούσια δράση μέχρι το 2006 όταν και ατόνησε.

Μερικές από τις δράσεις του έως τότε:
•    διοργάνωσε συζήτηση για τις βιολογικές καλλιέργειες.
•    απελευθέρωσε (με το Κέντρο Περίθαλψης Αίγινας) αρπακτικά στην Ζάχολη.
•    έστησε έκθεση με φωτογραφίες της φύσης και υφαντά.
•    έκανε παρεμβάσεις για τον Ο.Σ.Ε., τις κεραίες, τον συντελεστή δόμησης, την συμπλήρωση της εκπαίδευσης στα δημοτικά κ.α.
•    οργάνωσε προβολές κινηματογράφου κάθε Σαββατόβραδο.
    
    Όταν, λοιπόν, ξεκινήσαμε να κάνουμε κινήσεις για να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο με την φιλοσοφία, τους στόχους και τους σκοπούς που είχαμε στα σχέδια μας, συζητώντας το με διάφορους συνδημότες μας, μας προτάθηκε να αναλάβουμε τον ΕυΖην ο οποίος ήταν ένας σύλλογος ενεργός στα χαρτιά αλλά αδρανής. Μετά από αρκετή έρευνα και ακόμα περισσότερες κουβέντες, διαπιστώσαμε ότι ο σύλλογος που μας προσφέρθηκε είναι ιδανικός στην δομή του για τον σκοπό μας.

    Οπότε "σκίσαμε" τα πρόχειρα καταστατικά που είχαμε φτιάξει και όλα τα έγγραφα που ετοιμάζαμε προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν νέο σύλλογο και αναλάβαμε να επαναφέρουμε στην ζωή τον ΕυΖην. Θέλαμε όμως να δείξουμε και  έμπρακτα ότι η κίνηση αυτή δεν αφορά τα Ροζενά και ούτε είναι μια κίνηση ενδυνάμωσης του κέντρου, αλλά έχει στο βλέμμα του όλα τα χωρία που ανήκουν στην ακτίνα δράσης μας. Γι αυτό αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την έδρα του στο Δημοτικό Σχολείο Λυγιάς.  

Είναι ένας χώρος ιδανικός για τις ανάγκες μας διότι:
•    Είναι κοντά στο κέντρο (αλλά όχι σε αυτό).
•    Εύκολα προσβάσιμος από όλους.
•    Αρκετά κοντά στο σταθμό του προαστιακού.
•    Με αρκετό χώρο για δραστηριότητες εντός αλλά και εκτός κτηρίου.
•    Επίσης το γήπεδο του μπάσκετ προσφέρεται ακόμα και για παρκινγκ.

Από την επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου τον Ιανουάριο του 2014 έως τώρα ο σύλλογος:
•    πραγματοποίησε εκδήλωση Πρωτομαγιάς στο Δημοτικό σχολείο Λυγιάς
•    διοργάνωσε το Μουσικό Φεστιβάλ Ευρωστίνης στο Γυμνάσιο-Λύκειο Δερβενίου.
•    καθάρισε περιπατητικά μονοπάτια στην Ζάχολη.
•    δημιούργησε χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών.
•    έστησε πλέγμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με επίκεντρο τα παιδιά. Ανάγνωση παραμυθιών, προβολή παιδικών ταινιών και εκδήλωση με τον Άγιο Βασίλη στην κεντρική πλατεία Δερβενίου.
•    οργάνωσε και συμμετείχε στο Καρναβάλι Ευρωστίνης 2015.
    
    Προσπαθήσαμε, και το καταφέραμε σε κάποιο βαθμό, να εμπλέξουμε άτομα από διαφορετικά χωριά στην κίνηση μας αυτή. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή γιατί στην ουσία αυτό είναι το απόσταγμα της προσπάθειάς μας.